marți, 20 ianuarie 2009

certificarea calificarii II

http://birou-avocat.com/forum-juridice/index.php?topic=2.0

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA
UNIC LA NIVEL NATIONAL
pe anii 2007-2010
...
CAPITOLUL 7
Formarea profesionala
Art. 83. - (1) Partile inteleg:
a) prin termenul de formare profesionala - orice procedura prin care o persoana dobandeste o calificare atestata printr-un certificat sau o diploma, eliberate conform legii;
b) prin termenul de formare profesionala continua - procedura prin care o persoana, avand deja o calificare ori o profesie, dobandeste noi competente cognitive si functionale (deprinderi);
c) prin comitete sectoriale de formare profesionala - structuri de dialog social autonom, care dezvolta, actualizeaza si valideaza calificarile din ramura respectiva de activitate.
(2) Formarea profesionala si formarea profesionala continua cuprind si teme din domeniul relatiilor de munca, convenite intre sindicate si angajatori.
(3) Partile semnatare convin sa participe la elaborarea si utilizarea, pentru ramura lor de activitate, a sistemului de formare si evaluare bazat pe competente, sa completeze si sa elaboreze standardele ocupationale.
(4) Partile convin asupra necesitatii si obligativitatii perfectionarii profesionale a tuturor categoriilor de salariati, inclusiv a liderilor sindicali scosi din productie, la expirarea mandatului.
(5) Partile semnatare convin sa acorde intregul sprijin solicitat de catre CNFPA - ca autoritate nationala a calificarilor - pentru elaborarea sistemului de standarde ocupationale, bazat pe competente, si a calificarilor care vor fi validate si introduse in Registrul national al calificarilor. Sistemul va fi utilizat la evaluarea si certificarea calificarii salariatilor.
(6) Formarea profesionala a lucratorilor se organizeaza pentru ocupatii, meserii, specialitati si profesii - numite la modul general ocupatii - cuprinse in "Clasificarea Ocupatiilor din Romania" - COR, pe baza "standardelor ocupationale" si a clasificarilor elaborate de comitetele sectoriale.
...

Niciun comentariu: